Přeprava psa v autě

Nejen bezpečnost psa, ale i jeho pohodlí  je vždy na prvním místě.
Připomeňme si, že při přepravě psa se na řidiče vztahují hned dva zákony.
* Zákon o provozu na pozemních komunikacích
Který praví, že pes by měl být zajištěn tak, aby neohrožoval posádku auta a zároveň nebyla ohrožena jeho bezpečnost.
* Zákon na ochranu zvířat proti týrání
Který praví, že zvířeti musíme zajistit bezpečí, dostatek vody a jídla, prostor pro odpočinek, ochranu před nepříznivým počasím, první pomoc v případě zranění atd.

Žádný z těchto ale zákonů nepředepisuje, jakým způsobem má být zvíře v autě zajištěno. 
Výrobci přepravních boxu, postrojů pro psy, mříží k oddělení zavazadlového prostoru a pod. přichází na trh s velkou nabídkou a každý si musí najít to, co je podle jeho svědomí nejlepší možnou variantou s přihlédnutím na prostor v autě. 

Určitě je velký rozdíl, jestli cestujete osobním  nebo obytným autem. V osobním autě máte dvě možnosti kufr, nebo zadní sedadlo. 
Přepravka nebo cestovní postroj.
V obytném autě kde jste limitováni podlahovou plochou a rozložením, tolik možností není, pokud nechcete předělávat celý vnitřek auta. Vždy záleží na velikosti a množství psů.
Lepší na zajištění psa nám vyšla obytka s alkovnou, kde bylo jednoduché  oddělit prostor obytný od kabiny a každý pes měl svoje sedadlo.
V polointegrované  obytce nám to dalo hodně přemýšlení. Jeden pes by byl bez problému, dva středně velcí už nám trochu „zavařili mozek.
Přece jenom kromě bezpečnosti jde také hlavně o pohodlí obou psů při delší cestě. 
Naše řešení je síť na mírů, která  je vyrobena  ze stejného materiálu, jako je záchytná síť od spouštěcí postele, tedy dostatečně pevná. Rozděluje kabinu a obytnou část. Zip  umístění v prostřední části spolujezdci umožňuje, v případě nutnosti, průchod za jízdy do obytného prostoru. Podlahová plocha není velká a tak nepřichází v úvahu umístění klecí. Jedinou možností je úchyt do bezpečnostních pásů v případě nutnosti u psa na pelechu pod stolem. Druhý pes cestuje v přepravce na lavici u stolu, ta je uchycená do bezpečnostního pásu a pochopitelně za jízdy zavřená. 

Nezapomínejte na přestávky
Pes by měl mít možnost se během delší cesty, proběhnout, vyvenčit a napít. Pokud cestujete v noci, je dost pravděpodobné, že pes většinu cesty, tak jako doma v tuto dobu, prospí. 

⇒ Zpět ÚVOD

Doklady, očkování, ošetření proti parazitům než vycestujete
Výběr destinace
Psí cestovní výbava, psí lékárnička